December

03-12-2022

Lieve lezers,

We zijn alweer aangekomen bij de laatste maand van het jaar. En terwijl de korte dagen ons uitnodigen veel rust te nemen, en terug te kijken op het afgelopen jaar, ben je wellicht net als ik al bezig met de voorbereidingen van de feestdagen. Al is het maar door er vast plannen voor te maken.

Dit is een mooi moment om stil te staan bij de waarde van tradities en vieringen, en hoe je deze mee kunt laten groeien naar de huidige tijd of jouw persoonlijke situatie.

Verder worden we deze winter stevig uitgedaagd energie te besparen, en ook hierbij willen de Engelen je op hun manier bijstaan. Meer daarover lees je verderop.


De energie van december

December staat duidelijk in het teken van feestelijkheden, lichtjes in het donker en familie/samenzijn met anderen. De Engelen genieten altijd volop wanneer ze ons zien ontspannen en vieren. Helemaal wanneer we dit doen met elkaar!

Maar tegelijk merk je wellicht dat er in november en december meer onrust in de wereld lijkt te zijn dan de rest van het jaar. Dit kan betrekking hebben op natuurrampen, ongelukken, dreigende conflicten, uitgesproken verdeeldheid tussen groepen, of mensen die het mentaal of emotioneel zwaar hebben in de decembermaand.

Het kan ook zijn dat je meer zwaarte in jezelf ervaart, omdat je de wintertijd lastiger vindt. Of je ziet op tegen de feestelijkheden en ervaart extra druk.

Aartsengel Chamuël kun je vragen om je innerlijke vrede te brengen met de situatie die op je drukt. Benoem dan wel duidelijk de situatie waar het voor jou om gaat.

Aartsengel Jophiël helpt je graag je gedachten weer blij te maken, dus vraag haar gerust jou hierin te ondersteunen.


Tradities in een moderne wereld

Iedereen heeft zo zijn eigen mening over tradities. De één vindt het ouderwets gedoe, de ander vindt het belangrijk om dingen ieder jaar weer hetzelfde te doen. Tradities kunnen je helpen je geworteld te voelen, en verbonden met je voorouders of een groep. Dat geeft houvast in een wereld die constant in beweging is en blijft veranderen.

Tegelijk is het daarbij een uitdaging om niet vastgeroest te raken in oude gewoontes, die eigenlijk niet meer passen in deze tijd of jouw huidige situatie.

Door eens voor jezelf of met elkaar na te denken over de kernwaarden van een traditie, kun je ook opnieuw bepalen welk gedeelte van een traditie nog passend is, en welk gedeelte je los wilt laten of in een andere vorm wilt gieten. Zo kan de traditie een anker blijven, en tegelijk prima vernieuwd worden.

Aartsengel Uriël kun je vragen je te helpen inzicht te krijgen in het feest/de traditie en hoe je dit kunt aanpassen aan de huidige tijd/situatie. Hij brengt je graag de Goddelijke inspiratie hiervoor.

Aartsengel Raguël kun je vragen je te helpen diplomatiek te zijn en je de juiste woorden te brengen in een gesprek hierover met anderen. Hij staat jou en anderen graag bij om de harmonie in jezelf en de goep te bewaren.

Green Tara, een aspect van de vrouwelijke tegenhanger van Budha, kan je helpen inzicht te krijgen in de tradities en mogelijkheden om ze aan te passen. Met haar energie motiveert ze je gelijk om je inzichten om te zetten in actie. Dus om erover te praten en ernaar te handelen. Wijsheid hoort ook bij haar energie, en dit helpt je conflicten of moeilijkheden te voorkomen


Meditatie tradities

. Steek een kaarsje aan met de intentie licht te werpen op wat tradities voor jou betekenen, en hoe jij ze vorm wilt geven.

. Nodig je Beschermengelen, Aartsengel Raguël en Aartsengel Uriël uit. Houd pen en papier bij de hand.

. Ga ontspannen zitten, voel van boven naar beneden of er nog spanning in je lichaam zit. Adem een aantal keren diep in en uit.

. Denk aan een traditie die voor jou het eerst actueel is of de meeste betekenis heeft in de decembermaand.

Stel jezelf de volgende vragen:

. Wat is voor mij het doel/de betekenis van deze traditie?

Denk aan bijvoorbeeld samenzijn met elkaar, plezier delen, creatief zijn, verhalen delen, stilstaan bij een religieuze gebeurtenis, kinderen een vrolijke tijd geven aan het begin van de winter, een overgang in de seizoenen vieren, iets ouds afsluiten en iets nieuws beginnen enz.

. Op welke manier wil ik dit graag vieren?

. Op welke manier houd ik de voorbereiding hiervan leuk voor mezelf?

. Wat kan ik doen om het leuk te houden voor iedereen die hierbij betrokken is?

. Vraag je Beschermengelen, Aartsengel Uriël en Aartsengel Raguël per vraag wat zij nog onder je aandacht willen brengen hierover.

. Schrijf alle antwoorden van jezelf en de Engelen op.

. Probeer jezelf vast de traditie voor te stellen, visualiseer hoe je geniet van het voortraject en de traditie zelf.

. Breng nu je aandacht weer terug naar het hier en nu, de plek waar je bent, en voel je lichaam.

. Dank het kaarsje, doof het en dank de Engelen voor hun hulp.

Alvast veel plezier met de voorbereiding, voorpret en de traditie zelf!


Energie besparen door te leven in het ritme van de seizoenen

Grappig genoeg hangen het besparen van lichamelijke energie en stroom/gasverbruik samen. Wanneer je leert te leven in het ritme van de seizoenen, kun je zowel 's zomers als 's winters echt besparen op je energierekening, wat tegelijk helpt in het behouden van de aarde.

Zo kun je 's winters ervoor kiezen om je passend bij het seizoen te kleden, in plaats van de kachel zo hoog te zetten dat je de zomer in huis nabootst. Ook het daglicht nabootsten met lamplicht, kun je beperken.

Je kunt ook eerder naar bed gaan of juist later opstaan, wanneer dat mogelijk is met je werk/bezigheden. Of 's avonds onder een dekentje op de bank een rustige activiteit doen. Wanneer je daarbij een kaarsje aansteekt en wat lampen uitdoet, geef je je zintuigen ook de hoognodige rust. Je kunt je zintuigen ook meer rust geven door minder tv te kijken of de radio minder aan te hebben.

Hoewel het kan lijken of je hiermee uit de moderne tijd stapt, en teruggaat naar vroeger, ben je feitelijk je lichaam aan het ondersteunen. Je lijf krijgt zo minder hevige overgangen in temperaturen, en meer de rust die het nodig heeft nu er minder daglicht is. Ook de mogelijke overprikkeling/ drukte van de decembermaand kun je hiermee een stuk ondervangen.

Je kunt je Beschermengelen dagelijks vragen je te laten weten wat voor jou goede manieren zijn om lichamelijke energie en gas/stroom te besparen. Zo doe je alleen de dingen die echt afgestemd zijn op wat goed is voor jou die dag.


Affirmatie

" Ik bespaar energie op een manier die goeds brengt in mijn leven."Gechannelde boodschap van Saint John of God

(Saint John of God is een katholieke heilige, die onder andere helpt bij angst en depressie, healing, en die ook blijdschap brengt.)

" Ik nodig iedereen uit om vooral te genieten van het leven en alle positieve energie en levenslust die dit oproept ook weer te gebruiken om goede daden te verrichten waar deze wonderschone wereld nog mooier van wordt.

Ik breng je graag mijn positieve en blije energie en help je zorgen los te laten, helder na te denken en zelfs ook je financiële zorgen te verlichten. Ik breng je lichte energie, die tegelijk helend en constructief is. Dus laten we er samen iets moois van maken!"


En tot zover dit Engelenlicht Nieuws van december. Over twee weken verschijnt de feestspecial. Geniet ondertussen vast van de winterse rust en lichtjes.

In liefde,

Esmee van Haaften